Kekawanku

About Me

My photo
Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
Saya anakanda to ayahbonda,isteri kepada suami dan bonda kepada anakanda saya. Nampak senyap, tapi suka berkawan. Hidup senang hati

Thursday, 6 September 2012

Kehamilan Bayi Songsang. Doakan moga dipermudahkan bagi saya.

Selamat Hari Raya, Salam Kemerdekaan..dan Salam Sejahtera semua.

Dah lama tak berborak berkongsi entry. Bukan tak sudi, tapi untuk pengetahuan semua..saya sekarang ni sarat mengandungkan anak ke-2. Alhamdulillah..dah masuk minggu ke 38 pada 6/9/2012. Dah sarat ni.
Memang la tak sabar nak menantikan kehadiran si kecik ni. Segala persiapan saya dah buat sikit2. Tapi banyaknya guna barang2 anak sulong saya, Zahran kerana masih elok, tak membazir.

Pada ketika dan saat ini..saya dalam trauma. Doktor telah mengesahkan kedudukan bayi saya belum lagi berada di kedudukan sebenar. Pendek kata dalam istilah perubatan, bayi masih songsang atau dikenali dengan nama breech. Namun diingatkan, perkara ini adalah normal, kerana selepas anak pertama, ruang dalam rahim, atau ruang antara tulang pinggul lebih besar. Jadi, bayi dalam kandungan (untuk anak kedua dan seterusnya) masih bebas bergerak dan berpusing.
Kata doktor tidak perlu bimbang kerana bayi atau janin masih boleh bergerak ke kedudukan sebenar di saat hampir bersalin.

Pada mulanya saya membuat pemeriksaan di Pusat Kesihatan Kelana Jaya. Tetapi apabila dah scan..dan kedudukan kepala bayi saya pada kedudukan pukul 3, maka Doktor hantarkan kes saya ke pakar di Hospital Sungai Buloh.

Gambar Hiasan dari Google.. Macam ni lebih kurang keadaan bayi saya yang dah masuk 37 minggu kehamilan.


Esok 7/9/2012, adalah penentuannya. Sekiranya bayi saya masih tidak engage, maka minggu depan Doktor akan tetapkan tarikh untuk operation.

Minta jasa baik kawan2 blog semua mendoakan agar di permudahkan untuk saya agar saya dan bayi sihat..FAKTA SAINS


Kelahiran songsang masih boleh berlaku sekiranya bayi tidak berpusing, tetapi ia amat berisiko. Punca sebenar masalah ini masih belum dikenalpasti. Namun antara yang berisiko adalah:
  1. ibu yang sudah beberapa kali bersalin, kerana rahim sudah bersifat anjal
  2. ukuran janin terlalu besar dengan tulang pinggul ibu
  3. pernah melahirkan bayi pra-matang atau tidak cukup bulan.
  4. kekurangan air ketuban di dalam rahim
  5. bentuk rahim yang tidak normal
  6. hamil dengan mengalami plasenta previa - kedudukan plasenta yang tidak normal, sehingga ada yang menutupi laluan atau bukaan pintu rahim
  7. hamil kembar, kemungkinan salah seorang sonsang atau keduanya, kerana kedua-dua cuba merebut peluang untuk berada di tempat sepatutnya

4 comments: